Om groter te groeien dan jijzelf, helpt het om te zoeken naar inspiratiebronnen die verder zijn dan jou, want: 'Als je de slimste persoon in de ruimte bent, dan sta je in de verkeerde zaal!’ Zo vroeg ik me af welke leiderschap skills Andre Kuipers moest hebben om als eerste Nederlander 2 ruimtemissies op zijn naam te hebben staan. Er is immers meer nodig dan talent om tot zo’n ongekende hoogte te stijgen…
Check hier de grootsheid van André Kuipers in 6 hapklare inzichten:
---------------------------------------------------------------------------------
Het is 12 jaar geleden dat André Kuipers op missie ging. André leerde ons ‘to embrace space’. Ik hang met velen aan zijn lippen als ik André vol passie hoor praten over zijn vak. Op zulke momenten kan ik het niet laten om mij af te vragen welke leiderschap skills hij moest hebben om als eerste Nederlander 2 ruimtemissies op zijn naam te hebben staan. Er is immers meer nodig dan talent om tot zo’n ongekende hoogte te stijgen…
Hoe lukte het André Kuipers om zo’n succesvol ruimtevaarder te worden? Ik ontdekte 6 inzichten:
Het ruimtevaartavontuur van André Kuipers (1958) begon toen hij twaalf was en sciencefictionboekjes kreeg van zijn oma. Hij wist het zeker: ooit zal ik zelf de aarde vanuit de ruimte bekijken.
Zijn hele carrière stond in het teken van de ruimtevaart. Na een studie geneeskunde werd André keuringsarts bij de Koninklijke Luchtmacht, waar hij onderzoek deed naar ruimtelijke desoriëntatie bij vliegers en ruimteziekte bij astronauten. Daarna ging hij aan de slag als arts en wetenschappelijk onderzoeker bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Na jaren van training vloog hij in 2004 zijn eerste missie naar het internationale ruimtestation ISS. Missie DELTA duurde elf dagen. Veel te kort, vond André. Hij wilde niets liever dan terug naar de ruimte om daar voor langere tijd te wonen en te werken. “Ik heb er veel voor opzij moeten zetten. Je kunt het goed vergelijken met topsport: je bent obsessief bezig met je beroep, alles moet daarvoor wijken. Er is de voortdurende angst voor medische keuringen en veel stress.” Uiteindelijk kwam die tweede missie er: op 21 december 2011 verliet André de aarde opnieuw voor een verblijf van maar liefst 193 dagen in de ruimte. Dit was de langste Europese ruimtevlucht in de geschiedenis.
Die aanstekelijke glimlach en pretogen; zo herken je Andre direct. Leuk, maar ook nuttig. Het vraagt om positiviteit om jarenlange studie, training en het harde werk in het Europese astronautencorps vol te houden. Door bewust te genieten van iedere stap, bouw je immers (veer)kracht op om verder te gaan. Daarnaast helpt een prettige persoonlijkheid bij goed teamwork. “Het is wel belangrijk dat je goed met anderen overweg kunt. Je moet maandenlang in een kleine ruimte samenwerken, dan wil je niet het type arrogante professor erbij hebben."
André dook regelmatig zwevend op in de media om zoveel mogelijk mensen te laten meegenieten van zijn belevenissen daarboven. Sinds zijn terugkeer is hij veelgevraagd spreker met de missie om kinderen te inspireren om ambassadeurs van de aarde te worden. André promoot wetenschap en techniek bij jongeren en presenteert wetenschapsprogramma's op tv, zoals: 'De Kennis van Nu', 'Kuipers zoekt contact' en Space Challenge - Expeditie Mars. Zo lukt het hem om zijn missie groots te verspreiden bij verschillende generaties.
Het geheel is meer dan de som der delen. Krachtig dus om zowel jouw eigen multi-talenten te benutten als die van het team.
Diversiteit in teamsamenstelling: André woonde en werkte samen met een Russische en Amerikaanse collega.
Diversiteit in locatie: André trainde in Houston, Moskou, Keulen, Montreal en Tokio, werkte twee dagen in een Russisch Sojoez-raket en een half jaar in het internationale ruimtestation ISS.
Diversiteit aan talent: Aan boord was André naast arts en wetenschapper ook boordingenieur, docent, klusjesman en schoonmaker.
"Er waren tien duizenden gepassioneerde, kundige kandidaten, sommigen met meer ervaring, mensen die bijvoorbeeld al gevlogen hadden. Ik denk dat ik een van de beste allrounders was.”
"Vanuit de ruimte zag ik hoe schitterend mooi en bijzonder de aarde is. Wij mensen zijn allemaal astronaut van een ruimteschip dat 'aarde' heet. Daar moeten we ongelooflijk zuinig op zijn!"
Dat overview effect wil André delen met de jongere generaties. Hij bedacht de SpaceBuzz, een voertuig in de vorm van een levensechte raket waarin schoolkinderen met een virtual reality-headset en bewegende stoelen een ruimtereis maken. Rondom deze VR-ruimtereis, inclusief een virtuele André Kuipers, is een rijdend educatieprogramma ontwikkeld. Zo zet hij zijn visie in een nieuwe vorm voort.
Andre is als vader van vier kinderen nog altijd een dromer. Met de juiste muziek, foto's van vroeger en het uitzicht op de aarde probeerde hij het gevoel dat hij als kind had weer terug te krijgen: de jongensdroom van een ruimtevaarder.
Wat mij betreft reden genoeg om Andre Kuipers als voorbeeld van krachtig (persoonlijk) leiderschap te zien.
➡️ Wil jij ook groots leiderschap tonen?
Je hoeft geen ruimteraket te kunnen besturen om het verschil te maken.
Sluit je aan bij 1 van de exclusieve leiderschap-programma’s met andere change makers om al sparrend jouw leiderschap te versterken.
Liever 1 op 1 aan de slag?
Dan wandel ik letterlijk met je mee in een coachsessie (persoonlijk) leiderschap aan het strand. Kort, intensief en waardevol voor jou en jouw business.
Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om krachtig en vol vertrouwen jouw volgende stap te zetten.
Bronnen: Managementboek.nl, andrekuipers.com.
DIN helpt bedrijven in de groei van hun onderneming. DIN is gevestigd in het Westland.
De kracht van DIN ligt in het mobiliseren van mensen.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
06 - 53 13 09 85
LinkedIn
Facebook
YouTube Channel
Instagram